Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Rabu, 6 November 2013

Umar Ul Hamzi

Salam sahabat blog semua..pe khabar semua?

Mula2 sekali aku nak ucapkan Salam Maal hijrah wat semua. Maaf lah lambat wish..sbb aku baru je sihat ni. Minggu lepas terkena food poisoning yang teramat teruk. Puncanya makan char kuey teow di pasar malam. Akibatnya muntah2 dan cirit birit teruk sampai badan lembik, last2 kena masuk air kat hospital sbb dok kata BP dah low dan dah dehydrated habis. Tapi alhamdulillah, aku masih diberi peluang bernafas di bumi Allah ini. Dah sembuh dah..alhamdulillah sangat2! Time2 mcm ni barulah sedar betapa besarnya nikmat Allah pada kita ni...bila sakit, badan lemah, nak ibadah pun susah..hilang segala nikmat dunia time tu.


Sahabat2 semua,

Hari ni aku nak share pasal seorang baby istimewa ni. Nama di beri Umar Al Hamzi. anak kepada best freind aku time sekolah dulu, Zarith Sofia. Kami ni punyalah kamcing berkawan dulu, sbb sama2 kecik (a.k.a pendek la tu) selalu kena buli. Jadi kamilah best friend berdua sampai habis form 5. Lepas tu aku masuk U and dia smbg politeknik. Jodoh dia sampai dulu, so dia pun kahwin dulu..hehe. Masa aku kahwin dulu, dia dah pun lahirkan anak dia yang 1st - Umaira namanya. Budak comel yang lincah.

Baru2 ni dia melahirkan baby nya yang ke2, tetapi Allah telah menguji mereka sekeluarga. Baby Umar disahkan menghidapi masalah jantung berlubang dan sindrom down. Sesungguhnya sebagai wanita yang punya naluri keibuan mmg aku tak dapat membayangkan perasaan sahabat baik aku ni. Aku yang hanya melihat sahaja hampir menitis air mata tgk bayi kecil begitu berselirat wayar, sampai tak dapat nak tidur malam memikirkan bayi istimewa ini.



Sahabat2 semua,

Tujuan aku share semua ni ada banyak. Pertama, meminta doa dari kalian semua. Semoga baby Umar ni dapat sembuh, semoga jantung berlubangnya tidak membahayakan. Semoga dia menjadi kekuatan buat ibu dan ayahnya. Jika ada antara kalian ingin memberi sumbangan, leh la hubungi aku melalui emel atau call di 017-3544561 ye,leh la aku forwardkan alamat atau no akaun mak Umar. Semoga sedikit bantuan (tak kira doa/sumbangan) dari kita dapat memberi kelegaan sedikit kepada keluarga sahabat aku ini.

Masa aku tanya dengan mak Umar mengenai keadaanya, dia kata dia sendiri sudah takut untuk bertanya apa2 pada doktor. Trauma jadi si ibu. Yelah, masa pregnant dulu, tiada apa2 masalah dapat detect, tiba2 apabila lahir baru dikesan.

Keduanya pula, ingin aku suntikan sedikit kata2 nasihat lagi2 buat kita blogger yang berTTC ni. Bila keadaan begini menimpa, kita seharusnya melihat sekeliling dan bersyukur dengan nikmat yang kita ada. Hari ini kita di uji dengan ketiadaan anak, kita sunyi, kita sedih, kita kecewa.. tapi its not the end of the world. Sebaliknya nikmatilah apa yang kita ada sekarang ni. Ketawalah apabila boleh, nikmatilah saat ketenangan/honeymoon kita tu, kerana siapa tahu apa yang Allah sediakan untuk kita keesokannya nanti, betul tak?

Jika hari ni kita semua bersedih, mengadu domba,berlinangan air mata bagai (ingatan untuk aku sendiri gak tau)..tanpa bersyukur dengan nikmat yang ada, maka rugilah kita. Kerana hari ini tidak akan datang semula. Allah sendiri pun tak suka pada hamba-Nya yang tidak bersyukur,kan?

Demi masa, sesungguhnya manusia itu kerugian. Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh. 














Label