Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Sabtu, 25 Mei 2013

Holistik - 1st appointment

24/5/13 - akhirnya kami pergi berjumpe doktor untuk rawatan holistik di semenyih. Holistik bererti rawatan herba. first,doktor ambil gambar mata suami aku then transfer ke dlm laptop nya dan dia kaji gambar 2. Menurut doktor 2, lelaki ada 3 kilang untuk beroperasi menghasilkan sperm and salah satu kilang suami aku sudah berhenti berfungsi akibat satu trauma/impak yang kuat. Trauma/impak ni telah memutuskan beberapa salur darah dia dan kerana tulah salah satu kilang dia dah x leh beroperasi. dia tanya suami aku pernah excident teruk x? and suami aku jawab ye, di mana waktu excident tu, dia jatuh terduduk dan terseret beberapa meter.

So, doktor 2 tanya pula kami pernah mkn ubat apa2 x sebelum ni, and aku bgtau lah psl speman and result yang tetap negative lps mkn speman 2. Doktor 2 bagi suami aku 3 jenis ubat.
1) spirulina - sbb spirulina ada byk zat seperti iron yang baik untuk pembentukan sperm
2) bee pollen - sejenis ubat untuk dikunyah diperbuat dari madu lebah. ubat ni fungsinya untuk menyambung kembali salur darah yang telah terputus akibat excident dulu.
3) sejenis cendawan dipanggil Ganolecium (if im not mistaken) atau nama glamour GL untuk memberi extra oksigen - total semua RM79.10.

Menurut doktor 2, ni stage pertama rawatan. selepas 3 bulan kami perlu juga pergi test sekali lagi, dan jikalau result ttp kosong, itu bererti kecederaan 2 sgt teruk and x boleh diubati oleh dia.
Apa pun,dia suruh continue juga ke hospital and inform dia jikalau pe2 berlaku. Well, aku agak terkedu juga dgn penjelasan 2,lebih2 lagi apabila doktor 2 sendiri tidak dpt memberi 100% keyakinan untuk suami aku boleh sembuh.

Malam 2,masa keluar mkn, suami aku bgtau dgn nada sayu yang dia risau. mcm mana klu kami x leh dpt anak? Sebenarnya ni buat kali pertama dia berbincang benda ni dgn aku as sblm ni dia mmg selalu buat bodo je. Then, aku bgtau dia, kite x leh putus asa. kite kena terus mencuba. mmg la aku sendiri down dan sedih, tapi aku x leh wat suami aku down pulak. dia mesti yakin yang dia leh sembuh.

Bila aku bg dia ubat, aku pesan agar dia yakin dgn ubat yang dia makan 2. Selawat dan berdoa agar dapat sembuh. Sebelum tdo pula,aku pesan dia agar berimaginasi agar kilang2 dia 2 tgh dirawat, imagine yang urat2 dia sdg disambung dan sperm sedang dihasilkan.

Selain tu,aku x henti2 berdoa setiap kali lps solat agar suami aku akan dpt sembuh, agar dia dpt hasilkan sperm dan agar aku akan berjaya hamil anak suami ku sendiri. Semoga usaha2 kami ni diterima Allah dan semoga suami aku akan sembuh seperti yang aku harapkan. Aku mesti stay positif dan yakin. Insyaallah,amin!

Khamis, 23 Mei 2013

Khamis, 2 Mei 2013

Still Zero!

Semalam aku and husband g ambil result semen analysis suami and keputusannya masih mengecewakan. Masih lagi zero sperm count. Selepas 6 bulan dan bermacam2 effort, hasilnya masih kosong. Kecewa mmglah kecewa, rasa nk nangis jer..tapi aku kena kuat untuk suami aku. Aku x mau dia down.

Aku bgtau diri aku yang aku masih x mau putus asa. mcm mana pun aku nk pujuk suami ke hospital untuk jalankan PESA supaya kami leh tau apa punca sebenar dia tidak mampu menghasilkan sperm. Aku tau dia takut, aku pun takut juga. Tapi lebih elok kami pergi mendapatkan kebenaran dan berusaha dengan setiap peluang yang ada, sbb masa terus berjalan...nanti klu aku dh tua, cam ne nk dpt anak?

selain tu, aku dh start keje baru sejak 2hb May lalu. Tempat keje baru kat kajang and agak jauh, tapi husband aku sanggup hantar and amik aku since waktu keje kami hampir sama and tempat keje pun dekat2..but tiap2 hari kena harung traffic jam la,something that i hate most. Mood agak kureng kat sini..ye la dh biasa tempat lama, sini systemnya kelam kabut dan sgt2 mengelirukan. Harap2 aku akan dpt adjustkan diri.

tapi yang paling utama kini ialah perjuangan aku untuk mendapatkan anak..semoga Allah mempermudahkan ujian kami ni kerana ia sgt2 berat untuk aku tanggung!

Label