Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Jumaat, 17 Jun 2016

Seorang Puan Azoo

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan semua.
Maaf lama menyepi sehingga bersawang dah blog Saya ni. Salah 1 sebab jarang dah menulis sebab handphone saya rosak. (Sobs...) Dalam tempoh itu juga banyak email yang diterima pun, saya lambat respons sebab cek email pun pakai phone. Huhu. Maaf ye semua..

Siapakah itu Puan Azoo?
Actually azoo adalah shortform bagi azoospermia. Azoospermia adalah istilah bagi ketiadaaan sperma dalam air mani seorang lelaki.
Masalah ini agak terpencil sebenarnya. Hanya 1% dari lelaki di dunia ada masalah ini. Dan ia sangat2lah tidak sama dengan low sperm count. Puncanya lain, kaedah rawatan pun berbeza.

Puan Azoo tu isteri kepada Suami yang ada Azoo lah.. Hihi

Tak ramai isteri2 yang berani tampil mengatakan dia adalah seorang Puan Azoo. Walau dalam dunia serba canggih ini, masalah Suami ini masih dianggap taboo. Seorang wanita lebih terbuka dalam menceritakan masalah kesuburan mereka berbanding lelaki.

Ada seorang lagi Puan Azoo selain saya di dunia blog tanah air ni. Saya ada baca blog beliau dan ia sangat informative. Sesuai untuk mereka yang ingin tahu mengenai azoospermia dari awal hingga cara2 rawatan. Beliau nampaknya sngat rajin study mengenai hal ini berbanding saya yang lebih sekadar meluah perasan je. Nama Puan Azoo ni pun dialah yang cipta. So the credit goes to the her. Hope xde copywrite nama tu. Haha

Saya suggest pada mereka yang mencari info mengenai masalah ini boleh lah follow beliau. Meh Saya bagi direct link
puanazoo.blogspot.com

Pada puan2 Azoo sekalian, do follow her okay!

Till then.. Take care.

Salam ramadhan & moga peroleh seribu rahmat & keberkatan di bulan yang mulia ini.

Assalamualaikum..

Label