Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Rabu, 10 Julai 2013

1 Ramadhan

Salam Ramadhan kawan2 semua..macam mana puasa hari pertama untuk tahun ni?

Aku tak dapat berpuasa sebab sedang period..bagaimanapun,aku tetap juga tak makan dan tak minum apa2 atas sebab menghormati kemulian bulan barakah ni. Tapi in the end of the day,aku diserang gastrik yang sangat teruk. Aku muntah,sakit perut dan pening kepala. Kecewa sangat,sbb nampaknya gastrik aku masih belum sepenuhnya.

Aku sentiasa berdoa, agar Allah sembuhkan gastrik aku ni, sekurang2nya untuk sebulan ni sahaja kerana aku nak sangat2 berpuasa. Dulu sebelum aku sakit, aku paling suka berpuasa. Puasa aku sentiasa penuh (kecuali time datang bulan la). Aku mula berpuasa penuh sejak dari darjah 2 lagi. Tapi sejak 4 tahun lalu, aku diserang gastrik yang teruk,bayangkan aku masuk hospital pada raya ke2 time tu. itulah kali pertama aku masuk hospital.

Sejak 2 lah aku menderita dengan masalah gastrik ni. Klu dulu, mmg teruk sangat. Hampir tiap2 minggu aku kena gastrik, kena pantang makan - berminyak tak boleh,pedas tak boleh..aku risau sgt time 2,manalah tahu aku ada penyakit serius pulak,sbb aku tak tahan sangat asyik muntah2 tiap2 minggu. Badan jadi susut sampai ke 42kg sahaja. Masa tu mmg tak dapat nak puasa langsung!

Alhamdulillah, sejak tahun lepas aku semakin sembuh. Semuanya sejak aku amalkan ubat DXN dari doktor holistik yang aku sebutkan sebelum ni. Sejak tu,aku jarang diserang gastrik, kecuali kalau tak makan sepanjang hari. Tahun lepas pun,aku berjaya puasa beberapa hari, walaupun tak penuh macam orang lain,sekurang2nya ada la puasa gak kan?

Tapi tahun ni, baru first day dah mcm ni! Haru sungguh! Aku nak puasa..aku nak beribadah,aku nak kejar pahala dan keberkatan ramadhan ni..rugi sangat tak dapat puasa tau? Hilang nikmat berbuka tu. Balik umah,semua orang marah aku sbb aku kena gastrik. Mak,ayah and hubby aku. Aku ni dah la tgh sakit,kena plak marah - adoi! So today mak aku paksa aku makan tgh hari,aku tau dia tak mau aku sakit. Tapi aku malulah nak makan - hoho.. aku kan kat office baru ni, diorang semua tak tahu pasal gastrik aku. Walaupun aku cuma g makan sorok2 tapi klu terkantoi kan malu!

Jadi kawan2 yang dpt peluang berpuasa dan seterusnya merasai nikmat berbuka 2, bersyukurlah dengan nikmat yang diperolehi kalian. Bila dah sakit gastrik macam aku ni, mmg terasa rugi sgt2. Tapi insyaallah, aku  akan mantapkan ibadah aku dan aku akan tetap cuba juga berpuasa bila dah abis period nanti. Doakan sy ye! amin!

1 ulasan:

  1. farhah pun kalau kene gastrik, mmg teruk smpi muntah2 balik, and sakit kepala. badan banyak angin xyah ckp la. tp kalau puasa, gastrik xde plak dtg. datang after makan bende pedas2. hehehee take care yepp

    BalasPadam

Label