Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Ahad, 18 November 2012

azoospermia

19.11.12 - aku sepatutnya g jumpe doktor jamaliah untuk keputusan blood test aku mlm nanti, but aku call pusrawi dulu untuk confirmkan yang result sperm suami aku dh ada, and yes dah ada tapi...

person incharge 2 kate sperm husband aku ade masalah..tidak ada sperm langsung! (ha?)  aku terkejut juga, then aku bgtau dia, husband aku g guna baby lotion mase 2 (which aku pun baru tau psl ni 2 hari lepas), then dia kate sepatutnya klu mcm 2 result akan show sperm dah mati bukan sperm x de langsung. Ya Allah, aku rase sedih sgt time dengar ni. aku rase nk nangis. Walaupun dia kate maybe mungkin de error and leh schedule test lagi sekali, tp aku rase sgt kasihankan suami aku. Mcm mane klu dia dengar berita ni nanti? aku tol2 x dpt nk bygkan reaksi dia. Sebagai lelaki mesti ego dia tercabar dan mungkin dia akan mengamuk kat sane pulak. dah la hari 2 dia dh bising psl harga blood test aku yang mahal. Aku fikir dalam hati time 2, mesti de error ni. X pe, aku akan bawa suami aku g test lagi sekali kat tempat lain pula nanti..but sedih,takut tetap ada..

Then aku pun google la psl benda ni - ia dipanggil azoospermia..

Azoospermia , as the name suggests , refers to the condition in which there are no sperm in the semen. This diagnosis can come as a rude shock, because most men with a zero count have normal libido; normal sexual function; and their semen looks completely normal too. The diagnosis can only be made by examining the semen under a microscope in the laboratory. - yes, we are very shock

 If the lab report shows azoospermia, please ensure that you have in fact ejaculated properly. It's also a good idea to repeat the semen analysis it again from an independent lab. The laboratory should be also requested to centrifuge the sample and check the pellet for sperm precursors. Some men will have occasional sperm in the pellet, which means they are not really azoospermic. This is called cryptozoospermia. - definitely aku akan bawa husband aku g retest nanti.

There are only 2 possible reasons for the count being zero. 
One is because of a blockage of the ducts which carry the from the testes to the penis. This is called obstructive azoospermia, because it is a result of a block in the reproductive ducts ( passage). 
The other is due to testicular failure, in which the testes do not produce. This is called non-obstructive azoospermia ( a mouthful, which simply means that the problem is not because of a block).

The testicular size ; and a blood test for FSH are useful tools for determining if you have obstructive azoospermia or non-obstructive azoospermia. If your testes are small in size; and if the FSH is high, your chances of having non - obstructive azoospermia are high. - banyaknye test (dlm hati aku terfikir lambat lagilah aku nk dpt anak ni.. :(
For most men with a confirmed diagnosis of azoospermia, the next test is a testis biopsy to determine what the reason for the azoospermia is, so that an appropriate treatment plan can be formulated.


sekarang aku sgt risau,cam nela penerimaan husband aku mlm nanti..2 lum lagi dpt result blood test aku pulak, aku punye entah pe problem la pulak nanti..dugaan...


2 ulasan:

  1. dear, this is nt unheard of. nnt u carikan ur hubby satu supplement Biodex ni nama Sky herbs, bagi husband u minum. masa i pegi seminar biodex dulu, ada sorg laki ni mmg ZERO sperm. then dia minum madu skyherbs ni, dlm sebulan sperm increase to 10,000. walaupun still tak cukup tapi better la than zero kan? then dia continue minum sampai 3bulan, his wife got pregnant. Sky herbs ni mmg bagus utk sperm lelaki. especially yg ada masalah azoospermia ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks..i akan cai info psl skyherbs ni but wow harganya mahal oo..rm380++..pe2 pun kami akan wat second test dulu. thanks jay!

      Padam

Label