Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Selasa, 20 November 2012

my 2nd appointment

selepas tau pasal laki aku x de sperm 2 aku masih mampu kawal diri..aku masih berharap ini hanya mimpi, maybe orang lab 2 salah bagi info kot.

So that night aku pun g la jumpe dr.jem seperti dijanjikan. First sekali dia ckp, shazrina..u punya blood test ok. u x de masalah. u x de pcos. mayb folikel yang kite nmpk 2 just due 2 stress but ia x ganggu system u. so u ok..but ur husband (sambil mata pandang laki aku) de masalah. Then dia pun bgtau psl azoospermia ni. Kasihan suami aku. Aku tgk dia mcm nk nangis dah time 2. Dia siap tanye dok 'maksud doc sy ni mandul ke?'...then dok ckp x tau lagi. Sy suggest awk wat 2nd test untuk tengok result then g HUKM jumpe pakar di sana. Just ada 2 kemungkinan. Sama ada saluran awk tersumbat, which klu mcm 2 leh extract sperm awm and wat ivf. klu x awk ada satu penyakit (ntah pe namanya dia sebut) yang bererti awak x leh de zuriat'..

then husband aku pandang aku. aku cuba bagi dia sokongan moral ngan senyum dan mengangguk. So aku kate kami akan wat 2nd test dulu. Malam 2 suami aku asyik megeluh jer. Aku tau dia kecewa sgt. Dia suruh aku g cari orang lain pulak, n aku kate pun pun jadi, i'll be with u...aku cuba tenangkan dia sampai dia tdo..pas dia tdo aku pulak yang x leh tdo. Aku menangis, sungguh x sangka berat sangat dugaan kami ini. Aku dapat bayangkan dlm otak aku orang lain preggy ada anak, and perut aku just akan sentiasa kempis je. Aku x kan dpt lahirkan art junior atau rina junior. aku rase sedih sgt sepanjang mlm 2 bwk ke esoknya sampi aku x g keje pun semalam.

aku masih dlm keadaan terkejut..but then bile aku buka e-mail de komen dari Jay Farhana, aku rase mcm ok skit..leh la aku cuba skyherbs yang dia suggest kan. Nanti de mase aku akan google pasal skyherbs ni. Then aku buka fb and baca komen kwn yang berTTC, alhamdulillah aku rase bersemangat kembali. Ada juga beberapa orang yang hadapi kes mcm aku ni. Walaupun mereka juga masih lum berjaya hamil, tapi mereka x putus asa..so aku pun x kan putus asa juga. Insyaallah!

Aku juga kena gastrik hari ni..dah sah2 la coz semalam aku sedih and tension..padan muka aku. kepala sakit berdenyut,perut pedih and dh 3 kali aku muntah..aku just hrp aku dpt cepat sembuh coz de byk giler keje ni!

p/s - malam tadi aku berjaya jumpe EWCM untuk pertama kalinya. Lupe nk bgtau yang aku de mkn mucinex 2 hari lepas. Aku tersenyum kecewa jumpe EWCM tu coz mase aku cari2 dia x de, skrg bile aku ngah sedih mcm ni baru nk ade.. huhu~~

Ahad, 18 November 2012

azoospermia

19.11.12 - aku sepatutnya g jumpe doktor jamaliah untuk keputusan blood test aku mlm nanti, but aku call pusrawi dulu untuk confirmkan yang result sperm suami aku dh ada, and yes dah ada tapi...

person incharge 2 kate sperm husband aku ade masalah..tidak ada sperm langsung! (ha?)  aku terkejut juga, then aku bgtau dia, husband aku g guna baby lotion mase 2 (which aku pun baru tau psl ni 2 hari lepas), then dia kate sepatutnya klu mcm 2 result akan show sperm dah mati bukan sperm x de langsung. Ya Allah, aku rase sedih sgt time dengar ni. aku rase nk nangis. Walaupun dia kate maybe mungkin de error and leh schedule test lagi sekali, tp aku rase sgt kasihankan suami aku. Mcm mane klu dia dengar berita ni nanti? aku tol2 x dpt nk bygkan reaksi dia. Sebagai lelaki mesti ego dia tercabar dan mungkin dia akan mengamuk kat sane pulak. dah la hari 2 dia dh bising psl harga blood test aku yang mahal. Aku fikir dalam hati time 2, mesti de error ni. X pe, aku akan bawa suami aku g test lagi sekali kat tempat lain pula nanti..but sedih,takut tetap ada..

Then aku pun google la psl benda ni - ia dipanggil azoospermia..

Azoospermia , as the name suggests , refers to the condition in which there are no sperm in the semen. This diagnosis can come as a rude shock, because most men with a zero count have normal libido; normal sexual function; and their semen looks completely normal too. The diagnosis can only be made by examining the semen under a microscope in the laboratory. - yes, we are very shock

 If the lab report shows azoospermia, please ensure that you have in fact ejaculated properly. It's also a good idea to repeat the semen analysis it again from an independent lab. The laboratory should be also requested to centrifuge the sample and check the pellet for sperm precursors. Some men will have occasional sperm in the pellet, which means they are not really azoospermic. This is called cryptozoospermia. - definitely aku akan bawa husband aku g retest nanti.

There are only 2 possible reasons for the count being zero. 
One is because of a blockage of the ducts which carry the from the testes to the penis. This is called obstructive azoospermia, because it is a result of a block in the reproductive ducts ( passage). 
The other is due to testicular failure, in which the testes do not produce. This is called non-obstructive azoospermia ( a mouthful, which simply means that the problem is not because of a block).

The testicular size ; and a blood test for FSH are useful tools for determining if you have obstructive azoospermia or non-obstructive azoospermia. If your testes are small in size; and if the FSH is high, your chances of having non - obstructive azoospermia are high. - banyaknye test (dlm hati aku terfikir lambat lagilah aku nk dpt anak ni.. :(
For most men with a confirmed diagnosis of azoospermia, the next test is a testis biopsy to determine what the reason for the azoospermia is, so that an appropriate treatment plan can be formulated.


sekarang aku sgt risau,cam nela penerimaan husband aku mlm nanti..2 lum lagi dpt result blood test aku pulak, aku punye entah pe problem la pulak nanti..dugaan...


Label