Journey to TTC



Robbi latadzarni wa anta khoirul warisin“ (an biya ; 89)

Ya Allah janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, sesungguhnya engkau pemberi waris yang paling baik.

Robbi habli miladunka dzuriyattan, thoyibatan innaka sami’ud du’a“ (ali imran;38)
Ya Tuhan berilah aku seorang anak yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau maha pendengar Doa.

Daisypath - Anniversary

Selasa, 20 November 2012

my 2nd appointment

selepas tau pasal laki aku x de sperm 2 aku masih mampu kawal diri..aku masih berharap ini hanya mimpi, maybe orang lab 2 salah bagi info kot.

So that night aku pun g la jumpe dr.jem seperti dijanjikan. First sekali dia ckp, shazrina..u punya blood test ok. u x de masalah. u x de pcos. mayb folikel yang kite nmpk 2 just due 2 stress but ia x ganggu system u. so u ok..but ur husband (sambil mata pandang laki aku) de masalah. Then dia pun bgtau psl azoospermia ni. Kasihan suami aku. Aku tgk dia mcm nk nangis dah time 2. Dia siap tanye dok 'maksud doc sy ni mandul ke?'...then dok ckp x tau lagi. Sy suggest awk wat 2nd test untuk tengok result then g HUKM jumpe pakar di sana. Just ada 2 kemungkinan. Sama ada saluran awk tersumbat, which klu mcm 2 leh extract sperm awm and wat ivf. klu x awk ada satu penyakit (ntah pe namanya dia sebut) yang bererti awak x leh de zuriat'..

then husband aku pandang aku. aku cuba bagi dia sokongan moral ngan senyum dan mengangguk. So aku kate kami akan wat 2nd test dulu. Malam 2 suami aku asyik megeluh jer. Aku tau dia kecewa sgt. Dia suruh aku g cari orang lain pulak, n aku kate pun pun jadi, i'll be with u...aku cuba tenangkan dia sampai dia tdo..pas dia tdo aku pulak yang x leh tdo. Aku menangis, sungguh x sangka berat sangat dugaan kami ini. Aku dapat bayangkan dlm otak aku orang lain preggy ada anak, and perut aku just akan sentiasa kempis je. Aku x kan dpt lahirkan art junior atau rina junior. aku rase sedih sgt sepanjang mlm 2 bwk ke esoknya sampi aku x g keje pun semalam.

aku masih dlm keadaan terkejut..but then bile aku buka e-mail de komen dari Jay Farhana, aku rase mcm ok skit..leh la aku cuba skyherbs yang dia suggest kan. Nanti de mase aku akan google pasal skyherbs ni. Then aku buka fb and baca komen kwn yang berTTC, alhamdulillah aku rase bersemangat kembali. Ada juga beberapa orang yang hadapi kes mcm aku ni. Walaupun mereka juga masih lum berjaya hamil, tapi mereka x putus asa..so aku pun x kan putus asa juga. Insyaallah!

Aku juga kena gastrik hari ni..dah sah2 la coz semalam aku sedih and tension..padan muka aku. kepala sakit berdenyut,perut pedih and dh 3 kali aku muntah..aku just hrp aku dpt cepat sembuh coz de byk giler keje ni!

p/s - malam tadi aku berjaya jumpe EWCM untuk pertama kalinya. Lupe nk bgtau yang aku de mkn mucinex 2 hari lepas. Aku tersenyum kecewa jumpe EWCM tu coz mase aku cari2 dia x de, skrg bile aku ngah sedih mcm ni baru nk ade.. huhu~~

Ahad, 18 November 2012

azoospermia

19.11.12 - aku sepatutnya g jumpe doktor jamaliah untuk keputusan blood test aku mlm nanti, but aku call pusrawi dulu untuk confirmkan yang result sperm suami aku dh ada, and yes dah ada tapi...

person incharge 2 kate sperm husband aku ade masalah..tidak ada sperm langsung! (ha?)  aku terkejut juga, then aku bgtau dia, husband aku g guna baby lotion mase 2 (which aku pun baru tau psl ni 2 hari lepas), then dia kate sepatutnya klu mcm 2 result akan show sperm dah mati bukan sperm x de langsung. Ya Allah, aku rase sedih sgt time dengar ni. aku rase nk nangis. Walaupun dia kate maybe mungkin de error and leh schedule test lagi sekali, tp aku rase sgt kasihankan suami aku. Mcm mane klu dia dengar berita ni nanti? aku tol2 x dpt nk bygkan reaksi dia. Sebagai lelaki mesti ego dia tercabar dan mungkin dia akan mengamuk kat sane pulak. dah la hari 2 dia dh bising psl harga blood test aku yang mahal. Aku fikir dalam hati time 2, mesti de error ni. X pe, aku akan bawa suami aku g test lagi sekali kat tempat lain pula nanti..but sedih,takut tetap ada..

Then aku pun google la psl benda ni - ia dipanggil azoospermia..

Azoospermia , as the name suggests , refers to the condition in which there are no sperm in the semen. This diagnosis can come as a rude shock, because most men with a zero count have normal libido; normal sexual function; and their semen looks completely normal too. The diagnosis can only be made by examining the semen under a microscope in the laboratory. - yes, we are very shock

 If the lab report shows azoospermia, please ensure that you have in fact ejaculated properly. It's also a good idea to repeat the semen analysis it again from an independent lab. The laboratory should be also requested to centrifuge the sample and check the pellet for sperm precursors. Some men will have occasional sperm in the pellet, which means they are not really azoospermic. This is called cryptozoospermia. - definitely aku akan bawa husband aku g retest nanti.

There are only 2 possible reasons for the count being zero. 
One is because of a blockage of the ducts which carry the from the testes to the penis. This is called obstructive azoospermia, because it is a result of a block in the reproductive ducts ( passage). 
The other is due to testicular failure, in which the testes do not produce. This is called non-obstructive azoospermia ( a mouthful, which simply means that the problem is not because of a block).

The testicular size ; and a blood test for FSH are useful tools for determining if you have obstructive azoospermia or non-obstructive azoospermia. If your testes are small in size; and if the FSH is high, your chances of having non - obstructive azoospermia are high. - banyaknye test (dlm hati aku terfikir lambat lagilah aku nk dpt anak ni.. :(
For most men with a confirmed diagnosis of azoospermia, the next test is a testis biopsy to determine what the reason for the azoospermia is, so that an appropriate treatment plan can be formulated.


sekarang aku sgt risau,cam nela penerimaan husband aku mlm nanti..2 lum lagi dpt result blood test aku pulak, aku punye entah pe problem la pulak nanti..dugaan...


Rabu, 17 Oktober 2012

1st apponment & bad news

17.10.2012 - aku pergi ke Pusrawi Kajang seperti yang aku dh rancangkan. Malam sebelum 2 aku dh g urut ngan mama dulu and dia kate rahim aku laju and tidak ada apa2 masalah. So aku pun ke pusrawi dengan keadaan agak confidence jugak. Sampai situ kena tunggu 1 jam coz doktor de pembedahan emergency. Aku mula rase x syok. Tapi aku ttp tunggulah. Then finally the doktor arrive..namanya Dr. Jamaliah.

Jumpe je doktor aku bg tau sejarah aku and tunjuk jadual period aku. Aku bgtau aku nak wat HSG x-ray but dia kate itu just untuk check tube.. Dia rase better dia check benda lain dulu. So aku pun di scan. And alangkah terkejutnya aku bile dia tunjuk pada kedua2 belah ovari aku ada PCOS! Aku x pernah sangka aku akan ada masalah ini kerana period aku sentiasa normal dan berat badan aku ideal. Then dia tunjuk telor aku, katanye telor aku kecil. Dia ade kate ada kemungkinan aku x ovulate every month. During that time aku still ok lg. Aku bgtau diri aku x pe, maybe pas mkn ubat nanti PCOS ni akan go away. Then dia set up date untuk ambil darah which is CD21 and CD2. Dia also bg botol untuk husband aku masukkan sperm sekali. Date untuk jumpe kembali 12.11.2012. Aku x bgtau hal ni pd husband aku coz aku x tau mcm mane nk bgtau dia. Aku rase better tunggu ujian darah and biar doktor je bgtau dia. 

Next, aku blk umah, rilex2 and tertidor. Bila aku bangun tidur barulah aku rase sedikit sedih. Aku x de tempat nak berbicara. Laki aku dah keluar. Then aku call best friend aku and pada dialah aku menangis. Aku arse sgt sedih coz impian aku untuk jadi ibu entah bila akan tercapai. But aku cuba kuatkan semangat aku. Aku bgtau diri aku sendiri lg best hidup berdua kot. Klu ada anak penat and susah nak tdo mlm. X de lagi enjoy2 and lepak2 ngan laki aku. 

Then aku n husband kuar dinner n then aku ajak dia g umah mak dia. Aku rase menyesal betul ajak dia coz my SIL ade kat sane. Dia ni very compulsive and since dia lg tua dari aku dia selalu layan aku mcm aku ni budak2. But apa aku leh wat, sbr jelah. Cam biasa aku dok borak2 and aku dpt tahu dia dh preggy 2 bulan (tu pun laki dia yg eager nak bgtau n aku dpt tangkap dari gerak geri dioarng). Aku rase tersentap gak. Coz yelah  dia khwn bulan 3 hari 2..sekejap je dh preggy. And aku dapat berita ni di saat aku dpt tau yang aku ada PCOS. Jadi its hurt double! Jeles cemburu menguasai diri. Aku nak sgt balik aje time 2 tp laki aku kuar g belikan nasi lemajk untuk adik2 dia and hujan lebat kat luar 2. Aku bangun g duduk kat mak mertua aku plak. And mulut dia membebel mengata orang je. Pastu berlagak pula ngan aku tetiba. Tp x pe, aku sabar je. Time nak balik dia suruh laki aku bawak kereta, aku kate x yahla, hujan 2 kan air. Then dia mrh aku, kang aku demam. aku ni kan lemah, selalu demam. Bile mase lak aku selalu demam.

Naik je kereta aku x dpt tahan air mata aku. aku menangis. For me thats it. Its a very bad day. Dahlah aku de PCOS, then adik ipar aku ngandung dulu dr aku and mak mertua aku sentiasa memperkecilkan aku. Since aku mmg tgh sedih pasal hal PCOS 2, menangis lah aku...bile laki aku tanye, aku just ckp aku kecil hati ngan mak and adik dia. Aku x bgtau dia psl hal PCOS 2. 

Aku sedih and kecewa. Sepanjang mlm x dpt tdo. Bgn pagi kena gastrik pula. Sedih2... Nak g keje pun x de mood. But i know life must go on. aku datang keje and wat mcm biasa sedangkan dalam hati ni...hanya Allah yang tahu. 

Aku solat and berdoa pada Allah yang aku x mampu hadapi dugaan ini. Hidup aku selama ini sentiasa penuh dengan pancaroba but seriously aku x boleh hadapi yang ni. Aku x leh terima hakikat yang menyakitkan ni. Aku takut aku x mampu beri anak pada suami aku. Aku takut rawatan untuk PCOS ni nanti just akan bawa kekecewaan pada kau lagi. Aku takut suami aku fed up and tinggalkan aku. Ya Allah, kasihanilah hambamu ini Ya Allah. Jgnlah Dikau uji kami dengan ujian yang x mampu kami hadapi ini!

Isnin, 3 September 2012

my 1 step


1.10.2011 Tanggal aku menjadi seorang isteri. Sukar untuk aku gambarkan perasaan ketika itu.

Pastinya hati berbunga2 indah kerana akhirnya berjaya diijabkabulkan dengan insan yang dicintai.
Keinginan ku untuk menjadi seorang ibu terus bercambah saat itu juga.



Tambah pula aku n suami sama2 sangat menyukai kanak2. Masa berkahwin suami sudah pun

menjejak 30tahun dan aku pula 25tahun.

















Bulan demi bulan berlalu, setiap bulan ku nanti penuh sabar. Setiap kali ku berdoa hanya

zuriatlah yg ku pinta dari Allah. Ramai juga sahabat2 ku yang lain sudah hamil atau pun sudah pun
mempunyai cahaya mata. Di mana2 ku pergi pasti soalan wajib ditanay adalah anak.

ku berusaha n tawakal menanti dan terus menanti. Ada masanya apabila turunnya haid aku 
x mampu membendung air mataku dr tumpah. Ada pula ketikanya melihat orang lain sedang sarat 
membuyut hamil atau mendukung anak kecil dadaku menjadi sebak.














Memanglah kini kami baru 11bulan berkahwin, itu bererti bulan hadapan sudah setahun aku dan
suami bernikah! Bagi sesetengah orang mungkin baru lagi tapi ada pula suara2 mula berbisik

mengapa kami masih belum hamil? Sudah tentu banyak persoalan ditujukan kepadaku

sehingga ada masa aku menjadi rimas! 

















Ada bayak juga petua yang telah aku cuba, tapi masih gagal. Bersama pada tempoh subur mmg 
sentiasa aku nanti2kan. Selain tu aku ada juga minum susu kambing blend bersama kurma (pesanan
seorang ustaz). Ada juga berurut, kata nenek bidan 2 aku ok begitu juga rahim ku. Mungkin belum rezki 
lagi katanya. 



















Tapi mungkin kini aku perlu ambil tindakan drastik. Sebagai permulaan, aku baru sahaj order jamu 
pengantin dara keluaran jamu susuk dara semalam. Tujuannya membersihkan dalamanku dan
memperbetulkan hormon (harap2 jadilah n x teruk side-efectnya!) And seterusnya klu dlm tempoh beberapa bulan
masih belum hamil, aku n husband akan ke hospital berdekatan and buat check up.












Wish me luck! 








Label